Marcowe z browaru Kormoran - Oktoberfestbier – czerwone


Browar Kormoran wypuścił na rynek dwa piwa marcowe. Dla uproszczenia rozróżnię je na czerwone i żółte, zgodnie z kolorem etykietek.
Na warsztat wziąłem czerwone, znane także jako Oktoberfestbier. 


Pierwsze, co zwróciło moją uwagę to szlachetny kolor ciemnego bursztynu. Idealnie klarowne, o szlachetnej pianie. Zawsze uważałem namiętne opisywanie piany i barwy piwa za fanaberię – w końcu nie dla właściwości estetycznych pije się piwo. Poza wszystkim – ja wolę piwa nieklarowane, niefiltrowane, niepasteryzowane i możliwie oddalone od piw głównego nurtu.

Ale w tym wypadku muszę oddać trunkowi sprawiedliwość – prezentuje się naprawdę zacnie. Plusik.

Marcowe

No dobrze – ale dlaczego marcowe na Oktoberfest? W końcu październik od marca różni niemal wszystko – od aury, przez naturę, aż po ubiory niewiast.

Nazwa wzięła się od momentu uwarzenia. Całe lato trunek nabiera walorów w sosnowych beczkach, by ucieszyć podniebienie późną jesienią i zimą. W ramach ukłonu w stronę tradycji browar Kormoran warzy piwo z dodatkiem dębowych wiórów.

I, zaiste, ucieszył. Smak jest pełny, goryczkowy, intensywnie słodowy. To nie są słodycze w rodzaju wiśni w piwie lub korzenne abstrakcje pokrewne piwu Herbowemu z browaru Koreb. Smak, gorzki i palony, pozostaje na języku, a ponad siedem procent alkoholu skutecznie zmywa znoje dnia codziennego.

Jednak w smaku jest za mało orzeźwiające i zbyt ciężkie, by można je było pić przez cały rok. To wspaniałe piwo na jesień i zimę. Najwyraźniej wieloletnie tradycje piwowarstwa mają swoje głębokie uzasadnienie. To piwo do popijania pieczeni i ostrych, aromatycznie przyprawionych dań. Piwo, z którym należy usiąść przy kominku, przygarnąć obok psa i patrzeć, jak za oknem zapada zmrok, który otula czernią grubą wartwę białego śniegu. I gdzieś z tyłu głowy pamiętać, że rano trzeba iść w ten śnieg. Ale nie pamiętać, po jaką cholerę.

To jest właśnie marcowe piwo. Wasze zdrowie!

Podobało się? Polub bloga na Facebooku!



Komentarze

Popularne posty